En diskussion om stamspolning i Stockholm

De ska genomföra stamspolning i vårt hus i Stockholm. Det är liksom inte någonting som jag känner att jag orkar tänka på särskilt aktivt. Nej, det är liksom vad det är. Jag pratade med en granne, som alltså bor i samma hus i Stockholm, om stamspolningen som ska ske. Han hade väldigt mycket åsikter. Faktum är att jag är ganska förvånad över hur man kan ha åsikter om en sådan sak som stamspolning i Stockholm. Vad jag förstår det så är det väl bara en bra sak? Något som gynnar huset och som då och då måste genomföras. Vad är det att gnälla över?

Han höll inte med. Han var på väg in när jag var på väg ut. ”Tjena!” sa han. ”Tjena” svarade jag. ”Hört om det där med stamspolningen eller?”. Jag nickade och log artigt och sa att jag nog hade läst något om det ja. Han förtydligade att han tyckte att det var förjävligt. Jag kunde förstås ha sagt ”ja, absolut” och gått därifrån men istället kände jag att jag ville sätta mig upp emot den trista inställningen.

  • ”Hur menar du? Att det inte skulle vara bra för vårt hus, ett gammalt hus i Stockholm, att få stamspolning?”
  • ”Jag har bott här i 30 år och det har aldrig varit några problem” förklarade han och såg ut som att han just presenterat ett av de bästa argumenten i världen.

Jag förklarade för honom att jag tyckte att hans argument läckte en aning. Bara för att det har varit bra i rören i 30 år behöver det ju inte betyda att de alltid kommer vara tipptopp. Stamspolning i Stockholm skulle ju, någon gång, vara nödvändig.

Han tittade på mig som att han sett ett spöke. Kanske var han inte så van vid att bli motsagd. ”Hur då menar du? Vadå stamspolning i Stockholm är nödvändig? Jag förstår inte” sa han. Det chockade mig att han inte förstod hur jag menade så jag tog 3,5 sekunder för att samla mig. ”Du är väl medveten om att ett problem kan uppstå under tid? Du vet, ett hus bryts ner av vind och snö och regn som pågår under många år. En flisa i taget leder till att byggnaden bryts ned osv? Ja? Stamspolning i Stockholm görs ju för att skit samlas i rören sakteliga genom åren. De sköljs bort för att större problem inte ska uppstå. Stamspolning i Stockholm är bra för att de förhindrar det. Förstår du?”.

Hur tror ni att det gick? Spekulera fritt!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest