Nyfiket om fasadrenovering i Stockholm

Det var första gången som Anders kom hem efter flytten till Stockholm och det påbörjade arbetet med fasadrenovering. Faktum var att han därmed blev den förste i hans släkt att ens lämna Norrland, i alla fall under en längre tid. Det var väldigt intressant, tyckte såväl mostrar som kusiner. De hade en slags återföreningsträff som han inte på förhand visste om när han kom hem för julfirande. Alla var samlade och allas blickar riktades mot honom. Han skulle bli utfrågad, om Stockholm och om fasadrenovering. Han kände sig som en julskinka redo för att ätas.

Den första att ta nyfiken ton var hans moster Ann.

  • ”Hur är det att jobba med fasadrenovering i Stockholm egentligen? Det har jag undrat ett tag nu. Jag menar, du har ju jobbat med fasadrenovering länge förr men inte i Stockholm. Vad är skillnaden?”

Anders fick fundera över hur han skulle tackla frågan. I praktiken är förstås en fasadrenovering just det, även om den utförs i Stockholm eller inte. Det mest intressanta med frågan var förstås att hon sa att hon funderat över det ett tag. Varför hade hon funderat över fasadrenovering i Stockholm? Hon var ju pensionär och dessutom hade hon varit i en helt annan bransch när hon arbetade. Han svarade:

  • ”Jo, men det är bra. Det är ju en fin stad, Stockholm, med många fina hus som är i behov av fasadrenovering. Man känner därför att man gör någonting meningsfullt, för den fina staden menar jag. Det är.. Det känns fint, tycker jag.”

Anders hade aldrig varit en särskilt talför person. Norrländsk så in i Norden, brukade folk säga. Ann såg något besviken ut på svaret om fasadrenovering i Stockholm men log och nickade artigt som tack. Näste person att fråga någonting var pappa Rolf och givet hans förmåga att vilja skryta om sina barn var den väntad:

  • ”Jag undrar en sak, om fasadrenoveringen i Stockholm då förstås. Jo, jag undrar hur det egentligen känns att tjäna så bra. Det är ju verkligen en väsentlig skillnad från hur du tjänade på samma jobb här uppe”

Han tittade lika mycket på Anders under tiden då frågan ställdes som han tittade på kusinerna. Kusinerna som nämligen fortsatt arbetar med fasadrenovering i hemstaden, och alltså inte i Stockholm. Lite otrevligt, kunde tyckas, men ingen var särskilt förvånad. Anders svarade på ett sätt som syftade till att ta ner farsan på jorden igen.

  • ”Till att börja med: Så stor skillnad är det inte i lön på att jobba med fasadrenovering i Stockholm. Dessutom är allting dyrare där så det är rimligt att tjäna en extra slant. Egentligen tjänar jag nog lite sämre, om jag jämför med vad allt kostar.”

Det sista var inte sant men han ville ändå få sin poäng igenom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest